Wat is een facing en welke mogelijkheden biedt uw tandarts?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Uw tandarts plakt het vulmateriaal of het schildje op de tand. Hierdoor kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan de tandarts met een facing afgebroken hoekjes repareren, spleetjes tussen tanden opvullen, scheve tanden maskeren en gele of bruine tanden weer wit maken.

Facings worden ook veel toegepast bij een cosmetische of esthetische behandeling door de specialistische tandarts van M2.


Waar worden facings van gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Over het algemeen hoeft de tandarts voor een facing van composiet minder aan uw tand te slijpen en het eindresultaat is beter voorspelbaar. Ook zijn de kosten veel lager dan bij een behandeling met porseleinen facings. Het voordeel van een facing van porselein is dat deze facings minder gevoelig zijn voor aanslag op het oppervlak.

Het verschil in behandeling tussen een composiet facing en porseleinen facing.

Kort samengevat verloopt het aanbrengen van een facing in een aantal stappen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan.

De behandelstappen voor een composiet facing.

Het kiezen van de kleur van een composiet facing is de eerste stap. Samen met uw tandarts bepaalt u de juiste kleur van de facing. Uw tandarts heeft de keuze uit verschillende kleuren die gemengd kunnen worden. Het effect van de gewenste kleur kan de tandarts u direct laten zien.

Als het noodzakelijk is, slijpt de tandarts een heel dun laagje van het oppervlak van uw tand af. Daarmee maakt hij ruimte voor de facing. Als dit niet gebeurt, wordt uw tand iets dikker.

Voordat uw tandarts de composiet aanbrengt op de tand, behandelt hij de tand eerst met een zuur. Daarna brengt de tandarts een hechtlaag aan, waarna hij de tand voorziet van een dunne laag zachte composiet.

Nadat het zachte composiet is aangebracht, ‘boetseert’ de tandarts het vulmateriaal globaal in de juiste vorm. Als de tand met composiet de gewenste vorm heeft, wordt deze bestraald met blauw licht. Hierdoor wordt de composiet hard.

Als laatste stap slijpt de tandarts de composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Dan is de facing klaar. Als u de vorm of kleur niet goed vindt, kan uw tandarts de facing direct corrigeren door het wegslijpen van een laagje composiet.

Behandelstappen voor een porseleinen facing.

Aan de hand van kleurstalen bepaalt u samen met uw tandarts tijdens de eerste behandeling de gewenste kleur van de facing. Een facing van porselein moet altijd minimaal een halve millimeter dik zijn. Daarom moet de tandarts meestal glazuur wegslijpen van de bestaande tand. Daarna wordt er een afdruk gemaakt van uw tand. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm en kleur.

Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de porseleinen facing aan. Voordat de facing aan de tand geplakt wordt, behandelt hij uw tand voor met een zuur brengt hij een hechtlaag aan. Op deze laag plakt hij de facing. Als u de vorm of kleur van de facing achteraf niet goed vindt, moet er door het tandtechnisch laboratorium een hele nieuwe gemaakt worden.

Wat voelt u van een facing?

Een facing voelt net als een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Als de tanden langer zijn gemaakt, kan spreken in het begin wat problemen geven. En heeft de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, dan kunnen klanken wel eens vervormen. Dit is een kwestie van een paar dagen en dan gaat dit vanzelf over.

Mag ik met een facing alles eten?

U kunt met een facing alles eten. Alleen moet u niet op harde dingen bijten, zoals harde snoepjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het openen van verpakkingen, of het afscheuren van plakband met uw tanden raden wij af.

Hoe moet ik een facing onderhouden?

Als u uw gebit goed schoonhoud, heeft een facing geen extra onderhoud nodig. Wij adviseren u te poetsen met een zachte tandenborstel en regelmatig tandfloss te gebruiken om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Wat zijn de kosten van een facing?

De kosten van een facing zijn afhankelijk van het soort materiaal dat door de tandarts gebruikt wordt. Een composiet facing is veel goedkoper dan een porseleinen facing. Het prijsverschil zit onder andere in de kosten van het tandtechnisch laboratorium. Vraag uw M2 tandarts wat een behandeling gaat kosten. Het is ook verstandig de voorwaarden van uw aanvullende verzekering te raadplegen.

M2 tandartsen biedt complete en specialistisch mondzorg voor jong en oud. Meer informatie daarover kunt u hier lezen.

Wilt u meer informatie over facings van een tandarts van M2? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij binnen vijf werkdagen contact met u op.

Composiet of porseleinen facing regio den haag en leiden.  Wenst u meer informatie, of dat er contact met u opgenomen wordt? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

  Ik ontvang graag meer informatie

  *

  janee

  Wij gebruiken de gegevens die u hier achterlaat alleen om via email of telefoon contact met u op te nemen. Als u daarna besluit dat u zich niet laat inschrijven bij een van onze praktijken, dan vernietigen wij uw gegevens volgens de wettelijke termijn die hier voor staat.

  Copyright M2 tandartsen 2022